07 november 2006

Alkoholpolitiska initiativ

Idag uttalar sig finansminister Anders Borg (m) om alkoholskatterna i samband med finansministermötet i Bryssel. Han vill, främst med hänsyn till folkhälsan, höja EU:s minimiskatter.

Utan tvekan har skatterna betydelse för alkoholkonsumtionen - ju dyrare sprit, desto mindre dricks det. Och ju mindre som dricks, desto färre alkoholrelaterade skador uppstår.

Finland är ett lysande exempel på vad som händer när man sänker skatten: ökad konsumtion, och några år efteråt ökade skador. Så Anders Borgs initiativ är förstås välkommet.

Men ändå blir man ju lite paff. Det är ju dels förvånande med en moderat som vill höja skatter, dels förvånande med en moderat som har totalkonsumtionsmodellen som grund för alkoholpolitiska beslut. Men väldigt positivt. Det mest absurda är ju att (s)-utredaren Kent Härstedt ville sänka skatten - och nu kommer en moderatregering och vill höja den...

Dessutom vill folkhälsoministern, Maria Larsson (kd), skjuta till resurser till polis och tull för att stoppa langning till minderåriga och smuggling av alkohol. Det är också väldigt bra.

0 kommentarer: