15 november 2006

27 000 000 kg kaffe

Idag har vi varit på studiebesök på Löfbergs Lilas kaffeskrapa här i stan. Det var väldigt intressant och man fick dessutom en bakelse. Bolaget är ett helsvenskt familjeföretag (till skillnad från Gevalia, som ägs av Kraft som ägs av Philip Morris = ondska). Firman grundades 1906 och handlade från början med både bilar och kaffe. Namnet Löfbergs Lila dök upp först på 1950-talet, eftersom den mest populära kaffesorten levererades i lila förpackningar. Nu firar man alltså 100 år, och öppnar på Willy-Wonka-manér fabriken för allmänheten. Vi har väntat på biljetter sen i somras, det är väldigt populärt!

På karlstadsfabriken tillverkas 27 000 ton kaffe om året. Det krävs förbluffande lite personal för att få allt att fungera. I den 42 meter höga tiovåningskaffeskrapan arbetar man tvåskift - fem personer på varje skift. Där sker rostningen och paketeringen av kaffe för konsumentmarknaden. Förutom deras eget märke producerar man också kaffe för andra leverantörer, bl.a. KF:s märken Signum och X-tra.

Vi brukar köpa deras rättvisemärkta kaffe - dels är det gott, och sen slipper man den bittra bismak som slavlöner och dåliga arbetsförhållanden ger. Att det dessutom är KRAV-märkt är en ytterligare fördel. Vi fick lära oss att marknaden bara ökar för rättvisemärkt och att de marginellt högre priset inte bara beror på att det är dyrare att producera. Tillgången är nämligen så pass begränsad att det också driver upp priserna. Faktum är att det rättvisemärkta kaffet än så länge är en förlustaffär för Löfbergs Lila. Företaget samarbetar vidare med andra kafferosterier för att stötta småskalig produktion och hållbar utveckling.

Som du märker blev vi indoktrinerade. Vi fick dessutom var sitt halvkilo Jubileumskaffe, så det är därför vi bara skriver snälla saker.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hur lyckas ni göra så roliga saker jämt? Jag som nästan bodde20 år där lyckades aldrig ens komma i närheten av det stora rosteriet.

Jag är sååå avis! Men snart kommer jag och dricker upp ert kaffe för er.

Anders sa...

Oja! Ryktet har redan spridit sig att du kommer! Vi ses till helgen! :-)