14 juni 2006

Trädgårdsvisning

Ikväll har vi varit på visning i stadsträdgården. Det var mycket intressant. Anders Blomqvist, magnoliakändis och en av männen bakom trädgårdens upprustning i början av 1990-talet, visade runt. Han berättade att stadsträdgården anlades i mitten av 1800-talet som ersättning för en trädgårdsmästareskola i Grums. Den var då nästan dubbelt så stor som nu. Alldeles i närheten, nästan vid järnvägen, ligger ett stort trähus som kallas orangeriet, och det var tydligen den gamla skolbyggnaden.


Här finns massor av spännande träd och buskar. Massor av vackra magnolior, men de flesta hade blommat över. Vi hittade en vit som luktade handkräm och en rosa som luktade lite som ruttet kött.


Gullregnet blommade för fullt. En jättekonstig gran, som vi tittade på redan första gången vi var i trädgården, visade sig vara en naturlig variation som tydligen finns i trakten av Hagfors. Vi måste hitta en sån när vi skaffar hus.


Schersminen blommade också, förstås. Vacker som få. Hela visningen kostade ynka 50:- och tog nästan en och en halv timme. Rekommenderas! Vi fick Anders Blomqvists telefonnummer, så vi ska ringa och få se hans trädgård också.

0 kommentarer: