14 juni 2006

Balkongerna

Bland det första vi gjorde var att fixa till på balkongen och loftgången. Vi har balkong i norr, men det är sol både på morgonen och rätt sent på kvällen. Vår lägenhet ligger längst bort på loftgången och har en glasdörr som skiljer vår del från de andra lägenheterna. Den är i söderläge.

Såhär har vi tänkt: På balkongen har vi mest växter som gillar skugga, till exempel funkia, jättedaggkåpa och murgröna. Dessutom har vi planterat sallat och dill, en ros vi hittade billigt på Plantagen och ställt ut en massa krukväxter på sommarförvaring. Några fuchsior och lite tagetes fick också plats. I ena hörnet bor fontänen som porlar muntert.


Loftgången är alltså i söderläge, och den blev lite mindre rörig. Tanken är att det ska vara en färgskala som går i ljusgult och vitt och lite blått och rosa. Direkt innanför glasdörren är det tänkt att komma fingerborgsblommor som vi tagit med från kolonilotten i Umeå. I väntan på dem står där nu två rosa doftande liljor (som just håller på att blomma över) och några ljusgula tagetes. Sen kommer vår lilla sittplats och därefter två lådor med rosen Iceberg, vit tobaksblomma, lavendel, randgräs (också från Umeå), spindelliljan Sulphur queen, en okänd grönvit Ornithogalum och ljusgulbladig Helichrysum. I framkanten växer också krukväxten mor och barn och en gråbladig hängande sak som jag inte vet namnet på.

Därnäst kommer en ros som Anders fick när han slutade på Barn 3. Den heter The Scotsman och är så sakteliga på väg upp ur jorden. Runt den växer hemtrevnad, en dubbel ljusblå Campanula och Sedum Frosty Morn. Vid dörren står en hysteriskt kul urna som vi fått av Marcus Brännström en gång. Vi köpte guldspray och fräschade upp den, så nu glänser den som bara den! Där växer den gråbladiga-utan-namn, dubbel surfinia och en impulsköpt clematis på rea. Bredvid urnan står en kruka med luktärtor med hemtrevnad runt fötterna.

På balkongräcket, slutligen, har vi kryddväxter i två lådor. Jättemycket basilika (pesto!), oregano, brokbladig salvia, persilja och timjan. På bordet står en kruka rosmarin. Det var allt! /Daniel

(Man kan klicka på bilderna så blir de lite större om man vill se detaljer.)

0 kommentarer: