02 januari 2007

Språk i skolan

I dagens DN kan man läsa att det kanske kan bli tal om att förbjuda andra språk än svenska i vissa malmöskolor. Syftet ska vara att invandrarbarn ska lära sig svenska. Vi är tveksamma, lärarna fixar nog det utan förbud. Vad är skillnaden mot när samebarn och tornedalsbarn förbjöds tala sitt modersmål i skolan?

2 kommentarer:

Malin sa...

Läste oxå det idag, hur sjukt som helst alltså! Här i Dalarna fick ju inte barnen prata sitt språk i skolorna heller förr.

Peter Olevik Dunder sa...

På er fråga ”Vad är skillnaden mot när samebarn och tornedalsbarn förbjöds tala sitt modersmål i skolan?” malmöiternas förslag gäller vilket språk som talas i lektionssalar. I 50-talets Tornedalen fanns förbud mot att tala tornedalsfinska/meänkieli. Hemspråks-/modersmålsundervisning torde undanröja språkfattigdom i form utav tappad eller underutvecklad läs och skrivförståelse av modersmålet.

Undermåliga kunskaper i svenska hindrar elevernas utveckling som invånare och medborgare i Sverige. Språkkunskaper, både i svenska och i andra språk, är till gagn för individen. Uppenbarligen förvägrar dagens politik att elevernas svenska utvecklas i tillräcklig utsträckning. Att med nya grepp försöka förbättra situationen för Malmös elever tycker jag är jättebra. Särskilt som de elever med andra önskemål kan välja andra skolor/skolformer, detta så kommunen inte har monopol.