13 juni 2006

Bakelsetest

Lillemor har pratat flera gånger om att vi måste gå på ett kondis som heter Hanna Larssons, så ikväll gjorde vi slag i saken. Vi blev helt överrumplade av utbudet - ingen av oss hade sett så många småkakor på en och samma gång. Vi köpte tre bakelser var, delade dem mitt itu och testade. Här kommer testresultaten.


Övre raden till vänster: Katalan. 4 poäng av 5.
  • Tydlig hallonsmak med ett tunt glasyrtäcke. Mjuk och fin mazarinsmet. Intressant att bottnen var en frasig smördeg i stället för mördeg. Stor bakelse med ett hemgjort utseende.

Övre raden i mitten: (Maria) Pavlona. 3 poäng av 5.

  • Något klumpigt utseende. Fint med florsocker som dekoration. Lite för tjock och seg botten. Mandelsträngen ovanpå spröd och fin. Vaniljkrämen en trevlig överraskning!

Övre raden till höger: Smördegskam. 4 poäng av 5.

  • Frasig och god smördeg. God smaksättning: fin mandelsmak med en lätt touch av bittermandel och kanel. Aprikossylt ovanpå. Trevligt hembakt utseende men ändå väldigt stilig. Möjligen är glasyren något för hård.

Nedre raden till vänster: Jordgubbar och grädde i smördegsform. 5 poäng av 5.

  • Fantastiskt spröd botten. Mycket goda jordgubbar med tydlig smak. Bären har inte blött igenom utan är fasta och fina under gelétäcket. Perfekt grädde och vaniljkräm.

Nedre raden i mitten: Grand marnier-bakelse. 3 poäng av 5.

  • Vi var oense om mandelbottnen. Anders tycker att den passat bättre i mindre mängd som chokladpralin, men Daniel tycker att den var mycket god. Chokladdoppningen för tunn. Inte så mycket smak på hallonsylten, mest gelékänsla.

Nedre raden längst till höger: Budapestbakelse. 3+ poäng av 5.

  • Distinkt fruktsmak och många sorters frukt (inte bara bananer och mandariner) som var fast och fin. Tyvärr hade marängbottnen blivit uppblött vilket drog ned slutbetyget.

Vi kommer bergis att handla där igen. På bordet ser man förresten en fin ljuslykta som vi köpte tidigare idag ute vid polishuset (men inte av polisen).

3 kommentarer:

Anonym sa...

Åh Hanna Larsson!

Det var verkligen länge sen jag åt tårta därifrån!

Anders sa...

Vi går dit nästa gång du hälsar på!!! Vi köpte faktiskt frukostbröd därifrån i morse. Det tar en kvart att cykla dit, handla och cykla tillbaka.

Anonym sa...

Vilket fantastiskt test ni har gjort. Så bra skrivet, ni borde skriva för någon tidning.