03 mars 2007

Berit Ås

Att få se en levande legend är alltid trevligt så man måste ju passa på när det går. Som i eftermiddags, när Berit Ås talade om Makt och vanmakt på Värmlands museum. Hon är ju mest känd för att beskrivit (de manliga) härskarteknikerna, men dagens föredrag handlade lika mycket om krigets vansinne, ekonomisk snedfördelning och hur kvinnor förnedras i media - allt i en rörig helhet.

Hon är engagerande, Berit Ås, och lyckades få mig (Anders) arg och provocerad flera gånger. Inte på henne, egentligen, utan på att det ser ut som det gör i världen. På att USA använder vapen med utarmat uran i krig, på att 1% av världens tillgångar ägs av kvinnor och på att samhället blir mer och mer osolidariskt när det faktiskt borde vara tvärtom.

Publiken var, inte oväntat, övervägande kvinnor. Föredraget ingick nämligen som en del i den Festival för systerskap som ordnas i Karlstad den här veckan med kulmen på Internationella kvinnodagen.

Och vem hade kunnat tro att Berit Ås var 78 år? Inte jag i alla fall. Hennes slutkläm syftade till att ge auditoriet sämsta möjliga samvete: Vi vet allt vi behöver veta för kunna förändra. Vi måste bara ta ett enda steg till: att handla.

Och jag fick dåligt samvete.

0 kommentarer: